/* */

Friday, 19 November 2010

KENAPA KAU RACIST..MESTI BACA!

Assalamualaikum kepada semua pembaca Blog LABI-LABI...
Agak lama Labi-Labi tidak mencoret kisah hidup  Labi-Labi di dalam blog ini..
kali ini Labi-Labi ada satu cerita yang amat mendukacita juga lah  pasal RACIST..


Definisi RACIST :
"
  1. The belief that race accounts for differences in human character or ability and that a particular race is superior to others.
  2. Discrimination or prejudice based on race.  "

KES #1

Agak terkilan jugak lah..
Hari itu semasa  Labi-Labi pergi mencari kerja (PART-TIME) di sekitar kawasan disini, sedang Labi-Labi pusing-pusing satu pasaraya yang popular di Malaysia ini, Labi-Labi ternampak perkataan |VACANCY|
Setelah ternampak perkataan |VACANCY|,Labi-Labi pun pergi lah ke kaunter kedai yang tulis |VACANCY| tu, Labi-Labi pun memulakan perbualan lebih kurang seperti ini.

Labi-Labi : "Hello, do you have job vacancy here?"
PEKERJA 1 : "Ha?what??&%*^%^&%^&%(bahasa cina apa tah Labi-Labi tak paham, sambil memanggil rakannya di dalam)"
Labi-Labi : "Do you have job vacancy here?"
PEKERJA 2 : "OoOOoO..have have have..(sambil mengambil roti Hailam Kosong..Labi-Labi dalam kepala da hairan)"
Labi-Labi : "I said, Job VACANCY do you have any?"
PEKERJA 3 : "(sambil sembang2 dgn rakan2 dlm bahasa cina)32!#@!$!$@!$!@!!#@^^*^..sorry tak ada"
Labi-Labi : "OOOH..OKE..(dalam Hati kata mst depa takmau pekerja melayu)"

KESIMPULANNYA nak tahu kenapa Labi-Labi boleh berfikir demikian? Kerana kalau JOB VACANCY tu takda mesti la dia da buang da bunting yang terpapar dkt kedai dia tu..benda besar kot...takkan tak perasan kot.. Nampak sangat RACIST..Labi-Labi tengok semua pekerja di kedai tu CINA..KALAU TAKMAU MELAYU KERJA DI SANA TULIS LAR WE ONLY HIRE CHINESE KAN SENANG!TADEW AR NAK TERHEGEH-HEGEH PERGI DEKAT SANA MACAM PENGEMIS MINTAK KERJA.


KES #2

Hari itu, time Labi-Labi sedang bersiar-siar berseorangan dekat salah sebuah MALL yang agak terkenal di PENANG..Labi-Labi terlihat banyak kertas-kertas yang tertulis dalam bahasa cina di kedai-kedai yang menjual pakaian,Dalam hati Labi-Labi mesti kedai ini kepunyaan CINA...

Dekat kedai tu tertulis bahasa cina pada mengamatan Labi-Labi kertas itu mungkin tertulis KERJA KOSONG / JOB VACANCY...Labi-Labi boleh bersangka demikian adalah kerana dekat kertas yang tertampal di kedai mereka itu tertulis RM1000+ + SOCSO + KWSP sebab tu lah Labi-Labi berkata demikian..

Ya Labi-Labi faham itu kedai mereka dan itu perniagaan mereka tetapi perlu ke wat mcm tu ? Bangsa lain tak reti buat kerja ke? Adakah kerana "NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGA"Anda boleh menilai kan?Siapa yang RACIST sekarang? Apa yang Labi-Labi boleh lihat BANGSA MELAYU lah yang paling bermurah hati kerana kadang-kadang sanggup kepala mereka dipijak oleh bangsa lain kerana SEKELUMIT KEBAIKAN KEPADA MEREKA SENDIRI DAN BUKANNYA KEBAIKAN KEPADA BANGSA MELAYU. Melayu juga tak kisah walaupun sesiapa yang berkerja dengan mereka asalkan orang itu sanggup berkerja memajukan business mereka. TAPI PERSOALANNYA berapa ramai yang sanggup berkerja??


KES #3

Kes ini terjadi apabila Labi-Labi melayari website http://www.mudah.my bahagian JOBS..anda boleh saksikan sendiri di sana Labi-Labi malas nak bercerita panjang..anda boleh tengok sendiri dekat website tu..

KESIMPULAN ENTRY KALI INI
Labi-Labi harap, perkara seperti ini tidak berlaku lagi..COME ON LAH..kita semua orang MALAYSIA kan.mari kita majukan negara ini..jangan terlalu mementingkan diri sahaja..NEGARA MAJU KITA SEMUA UNTUNG..

2 comments:

Anonymous said...

tambh2 kt qb
kalo kdai fastfood mau ja dpa ambik malay
kalo yg jual2 bj,adeh harapan la nk dpt keja

SiLabiLabi said...

yup..
Labi-Labi setuju..
kalau fastfood mmg nak melayu..
tapi itu lah..
kedai fesyen2 tadew lak melayu..
melayu tak reti berfesyen ke?

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...